nogmeerbeer

We hebben al een leuke website maar helaas was de ruimte daarop niet zo groot. Dus nu heb ik een blog aangemaakt. Alle feuilletonverhaaltjes die al op onze website stonden, heb ik hieronder geplakt en vanaf nu gaat het hier dus verder. De tuinperikelen zal ik wel op onze website blijven schrijven. Tot dat de ruimte daar dan ook vol is. Dan ga ik wel bedenken hoe verder te gaan.11 februari 2009: J'ai une amie, Caroline, qui fait des vins aromatisés et des confitures très bons. Mais elle a un truc pour coller les etiquettes qui est merveilleux. Elle compose les etiquettes sur l'ordinateur et après elle les colle avec DU LAIT. Très facile a faire mais aussi très facile à decoller avec un peu d'eau.


9 februari 2009: Ik heb een prijs gewonnen! De eerste in mijn leven. Vorig jaar mei hebben we meegewandeld met de jaarlijkse wandeltocht van Issy L'Évêque "Randonnee Compostelle". Twee weken geleden werd ik opgebeld of ik tijd had om mijn prijs in ontvangst te nemen tijdens een apéro op deze maandag. Ik had geen idee meer om welke foto het ging. Wat schetst mijn verbazing, er waren 140 foto's ingezonden en ik ben er met twee foto's in de prijzen gevallen! De foto met de bordjes heeft de 2e prijs (een mand vol heerlijkheden van het plaatselijke supermarktje) en de foto met de boomstammen de 4e prijs (een wandellicentie voor het jaar 2009). En van de winnende foto's worden ansichtkaarten gemaakt die op het gemeentehuis te koop zullen zijn.


7 januari 2009: We hebben een voersilootje met zonnebloempitten hangen. Iedere dag moeten we het opnieuw vullen. Allerlei soorten vogeltjes vliegen af en aan. Helaas was deze glanskopmees even de weg kwijt en vloog tegen de raam. De kat had het meesje snel daarna te pakken. Maar ons kooitje, dat we ooit als souvenir meegenomen hebben uit Suriname, heeft goed dienst gedaan als hospitaaltje. Na een uurtje rust kon het meesje weer naar buiten en vloog het al snel weer van boom naar boom.

19 december 2008: Mijn moeder was mijn beste vriendin en ontegenzeggelijk de tofste moeder die je je kunt wensen. Zij kende alle planten in haar tuin bij de Latijnse naam en wist van de palmtakjes uit de kerk prachtige buxushagen te kweken. Ze is maar een paar keer bij ons in Frankrijk geweest. Maar dat weerhield haar er niet van om dagelijks mee te denken over hoe het moest met onze verbouwing en de inrichting van de tuin. Via het internet en de telefoon hielden we hierover lange gesprekken.

29 november 2008: Het vriest al een paar dagen behoorlijk. Vandaag scheen daar de zon bij. Dat geeft dan gelijk een mooi kerstkaartenlandschap. We hebben dan ook meteen een fikse wandeling gemaakt om er volop van te kunnen genieten.
Vanaf ons huis hebben we twee rondjes van 1½ uur om te wandelen. En natuurlijk ook stukken van de GR13, maar die loop je een stukje heen en terug. We wandelen ook wel eens mee met een wandeltocht. Daar hadden we, toen we in Nederland woonden niet over gepeinsd. Maar hier in Frankrijk zijn deze wandeltochten heel gemoedelijk en niet massaal.

12 november 2008: Eerst dacht ik: "foutje van de natuur?" Maar nee hoor, alle blaadjes aan de pruikenboom (Cotinus coggygria 'Royal Purple') hebben dezelfde mooie herfsttekening. Prachtig he?


november 2008: Dit is Fine de Bourgogne, in de volksmond Fien. Ze is genoemd naar de Eau de Vie uit deze streek die erg lekker is. Sinds januari 2007 is ze volwaardig lid van onze huishouding. s'Morgens verlaat ze al vroeg het huis om er pas laat weer terug te komen om te eten en slapen. De hele dag is ze druk in de weer als avonturier tussen de koeien van de buren of met het inspecteren van de schuren. Ze vangt muizen als de beste en verschalkt zo nu en dan een molletje of hagedissenstaart. Helaas is ze ook een liefhebber van gevogelte. Wat met zich meebrengt dat de dames van de plantsoenendienst af en toe luid kakelend naar hun nachtverblijf wapperen, of dat er ineens een klein zangvogeltje als geschenk aan ons overhandigd wordt.

Reacties