Wetenswaardigheden

De tijd vliegt, zelfs het weekend is alweer voorbij. Het is hier koud, guur en nat. Vorige week zijn in de nacht van maandag op dinsdag in een klap alle 8 mijn hortensia's kapot gevroren. Dus ook dit jaar weer geen bloemen, balen is dat. Maar er zijn natuurlijk ook weer leuke dingen te melden. Vorige week zijn we 3 dagen wezen logeren bij vrienden in Lyon. Eigenlijk niet in Lyon maar in Villeurbanne, een voorstad waar Lyon in de loop der jaren helemaal tegenaan gebouwd is. En ik moet je zeggen, ik heb er mijn hart verloren. Tien minuten met de trollybus en je staat op Place de Bellecour, hartje Lyon. Dat is nog eens wat anders dan het centrum van ons dorp, dat op tien minuten rijden van óns huis ligt. We hebben onze culturele bagage kunnen aanvullen. Woensdag hebben we de tentoonstelling van Robert Combas in de MAC (Museum voor moderne kunst) bezocht Toegegeven .... 2 zalen waren voor mij genoeg geweest maar toch leuk om er rond te lopen. Hij is een veelzijdig beeldend kunstenaar en tevens muzikant. Het MAC is heel interactief, kinderen lopen er rond met hun kleurboeken om inspiratie op te doen, op heerlijk grote fatboys liggen mensen met een koptelefoon op lekker naar de snoeiharde muziek van Combas te luisteren en ergens achteraf zit er ook nog een echte band te tokkelen.

Donderdagochtend hebben we een wandeling door de wijk 'des Grattes-Ciel' in Villeurbanne gemaakt. Deze wijk is op initiatief van de toenmalige burgemeester Lazare Goujon, in de jaren '30 gebouwd. Goujon, een socialist in hart en nieren, had er voordat hij burgemeester werd al jaren gewerkt als huisarts en was doordrongen van het feit dat de arbeiders in dit industriestad recht hadden op gezondheid, hygiëne en educatie. Er moest een wijk komen waar alle woningen genoeg zonlicht vingen en waar iedere woning over een eigen wc en badkamer  kon beschikken. En voor een gezonde geest in een gezond lichaam werden er door architect Morice Leroux spierwitte wolkenkrabbers ontworpen met veel raampartijen en balkons  rond een prachtig spierwit plein met voorzieningen als een spierwit theater, zwembad en gemeentehuis. Nog steeds is Villeurbanne een socialistisch gekleurde gemeente. Neem bijvoorbeeld de nieuwe bibliotheek, een ontwerp van Mario Botta. Omdat iedereen in staat moet worden gesteld te lezen, bedraagt de jaarcontributie tien euro per persoon en daarvoor kun je er de wereld aan boeken, kunst en multimedia lenen. In en tussen deze 'futuristische' gebouwen wonen duizenden mensen van alle gezinten en afkomstig uit alle windstreken, zijn er kleurrijke marktjes en spelen kinderen op de pleinen en parkjes.
Het is ook niet verwonderlijk dat Villeurbanne sinds 2009 op de Unescolijst is toegevoegd.
Natuurlijk 'hebben' we ook de oude binnenstad van Lyon onveilig gemaakt. En op de terugweg naar huis konden we het niet laten om  wat vloeibare boodschappen in de Beaujolais te doen

O ja, bijna helemaal vergeten. Ik heb van Martine van Elke dag een steekje een blog award gekregen. Dat is leuk maar ook wel moeilijk. Ik neem hem met plezier in ontvangst en ga er binnenkort iets mee doen.

Reacties

Lida zei…
Vooral dat laatste spreekt ons aan, maar het is altijd heerlijk als je wat cultuur kunt opsnuiven! Wat een bijzondere wijk en wat een bijzondere man is dat geweest! Jammer van je blommen, hier zijn ze ook een beetje aan de bloemen beschadigd door de regen, maar gelukkig leven ze verder, dat zijn dan wel bloeiend gekocht, die in de tuin lopen net weer uit! Fijne week en hoop dat ook bij jou het weer snel gaat opknappen! Groetjes
Lida
Evelyne zei…
Ja het weer werkt inderdaad niet mee dit voorseizoen. Zonde van je Hortensia's. Leuke dagen heb je gehad met het snuiven van cultuur.Mooi initiatief van die burgemeester!
Ik zou maar een lekkere Beaujolais inschenken en een beetje dicht bij de haard gaan zitten om na te genieten van de leuke en interessante dagen.

groetjes, Evelyne
Wat een vreselijk weer hebben we hè? Hier is ook het een en ander kapot gevroren.Ik maak me vooral zorgen over het fruit. De bomen stonden volop in bloei.
Wat een leuk reisje heb je gemaakt. Heerlijk, een beetje cultuur en wat vloeibaars.Volgende keer moet je op je reis naar Lyon wel even hier langs komen hoor.Dat is niet echt omrijden.
Wens je veel zon en warmte toe.
Anje
carina zei…
Wat een naar leven! Heerlijk zag jullie al helemaal lopen daar door lyon. Leuke blogje. En natuurlijk die heerlijke vloeistof op het laatst. Ik tel de weken af voordat wij naar frankrijk afzakken ( helaas maar voor een weekje) en het is dan perfect weer heb ik besteld.....
Ja balen van die hortensias zo zonde. Ik heb ook zoveel ellende in de tuin al vervangen er is echt heel veel doodgevroren, nou geniet er maar lekker van je leventje daar. Ik gluur lekker op een afstandje mee groet carina
mieke zei…
Dat was dan een heerlijk uitje !
Verhuizen !?!??! Platteland heeft ook z/ n charmes !
lheurebleue zei…
gefeliciteerd met je award!
wat jammer van je hortensia's - dat doet pijn...
lyon ken ik enkel van in een lange file op weg naar het zuiden. zonde, wat ik heb al vaker gehoord dat het zo'n mooie stad is - waar je ook lekker kan eten ...
Herman zei…
Honderden keren door de tunnels van Lyon gereden voordat ik de auto uitging en de stad leerde kennen. Je zou het eigenlijk geheim willen houden, zo mooi!
Tja, af en toe wordt ons verteld dat hortensia`s geen planten zijn voor landklimaat.
Tilly zei…
Wat een leuk verhaal Dorothé, jammer van je hortensia's. groetjes
betty prins zei…
Ik kan niet genoeg krijgen van dit soort verhalen. Wij zijn vaker langs Lyon gereden, nooit uitgestapt. Dit soort verhalen stimuleren om dat gewoon wel eens te doen, voor een paar dagen!
Bij ons in Fr viel de nachtvorst gelukkig wel mee, nu maar hopen dat die kou uit de lucht is. Ik hoop dat het fruit niet al te aangetast is.
Antje uit Urk zei…
Jammer van de Hortensia's! Hier is het ook koud.
Wat heb jij heerlijk genoten! (en wij nu dus ook!)
groetjes,
Willy zei…
Leuk uitje hadden jullie. Mooie foto-impressie. Jammer van de hortensia's en 8 nog wel. Gefeliciteerd met je award.
Josien zei…
Hallo!
Zweden groet Frankrijk.

Mooi blog heb je.
Nu ben ik benieuwd naar wat je ging doen met de blog award..;-)

Groet!