koud hè?

Gisteren was het al een beetje aan het omslaan. Nog snel even wat bloemen uit de tuin geplukt. Gelukkig, net op tijd. Vanochtend waren de kleurige dahlia's veranderd in donkerbruine geknakte oude mannen die gebukt gingen onder een laagje rijp. (ja jullie merken wel dat ik de laatste tijd weer mooie romans lees doorspekt met bloemrijke taal). Nadat we gisteravond een gezellig eetavondje hadden met vrienden was het gesprokkelde uurtje vanochtend meer dan welkom. Maar toch waren niet echt laat uit de veren, er moest gewandeld worden. Na een avond als gisteren hebben wij gekozen voor de 11 km, dat vonden we ver genoeg. Ieder jaar organiseert ons buurdorp een randonnée des châtaignes. Ieder jaar lopen (en fietsen op VTT's) er meer mensen mee en dat komt omdat het een heel erg gezellige tocht is door een prachtige landschap. Voor de inwendige mens wordt er altijd goed gezorgd. Halverwege de tocht kwamen we bij de pleisterplaats aan waar je zelf boterhammetjes kon smeren met rillettes, fromage frais en jam, en als toetje stukjes chocolade. Bij het eindpunt staat een flinke tent waar iedereen voorzien wordt van een puntzakje vers gepofte kastanjes en warme wijn.


Voldaan zijn we daarna weer naar huis getogen om achter het raam in het zonnetje, onder het genot van de muziek van Telemann een kopje thee met taart van gisteren op te peuzelen, dit allemaal even met jullie te delen.
Het recept van deze heerlijke calorieënbom taart is afkomstig uit het NRC van 2 jaar geleden maar stond zo vol fouten dat wij het maar naar goeddunken hebben aangepast. Succes.

Koekjestaart met sinaasappelgelei:
Oven voorverwarmen tot 160 graden.
De bodem van een springvorm bekleden met bakpapier,
200 gram bastognekoeken verkruimelen en vermengen met 50 gram boter en in de springvorm pletten.
1 blikje gezoete gecondenseerde melk samen met 2 losgeklopte eieren, schaafsel van 1 sinaasappelschil, sap van 1 sinaasappel en een scheut room door elkaar roeren en op de koekjesbodem gieten. En vervolgens 55 tot 60 minuten goudgeel bakken.
Ondertussen:
Verwarm 2 dl sinaasappelsap, schaafsel van 1 sinaasappel en 50 gram suiker in een pannetje. Haal van het vuur af en voeg 2 blaadjes geweekte gelatine toe en laat een beetje afkoelen.
Laat ook de taart afkoelen en giet de sinaasappelgelei erover. Laat goed koud worden en ..... smikkelen maar.

Bijna op en o zo heerlijk


O ja, die boeken zijn onder andere:
De engel Esmeralda van Don DeLillo
Het onvermijdelijke toeval van Martin Mosebach
Godenslaap van Erwin Mortier
(alle drie al uit 2010 maar nog steeds het lezen meer dan waard)


Reacties

Berna zei…
Dat is niet alleen een heerlijke gezonde wandeling geweest maar ook een gezellige wandeling met een nog betere afsluiting. Je middag klinkt heel gezellig en knus.
Fijne week en veel plezier met je boeken.
Gezellig hè zo'n wandeling. Hier is het altijd in mei als start van het seizoen.Lijkt me een heerlijke taart.Heb hem bewaard op Pin It
Wat is het gruwelijk koud ineens.Ook hier hebben de dahlia's het begeven vannacht.We blijven 2 weken om huis en tuin winterklaar te maken.Bestel je je boeken of neem je karrevrachten mee als je in Nederland bent?Wel fijn dat er nu meer tijd is om te lezen nu de tuin minder tijd neemt.
Groetjes
Anje
betty prins zei…
Heerlijk zo'n herfstige wandeling (bij het elzen krijg ik bijna heimwee naar ons franse dorp). Wat kan de temperatuur ineens omslaan, hier (Holland) vroor het vannacht ook flink in het oosten, hier aan de kust viel het wel mee, de zon scheen zelfs vandaag volop!
Geniet van het lezen.
Evelyne zei…
Ja koud is het nu, met het ingaan van de wintertijd voor het eerst de haard weer aan.
Dat heeft ook weer iets gezelligs een paar steekje en een lekker glas rode wijn, ach zo komen we de winter wel door. Je taart ga ik zeker een keertje maken. lijkt me lekker.
Nou veel lees plezier en misschien ook nog wat quilt fun!
Lieve groetjes, Evelyne
carina zei…
Vandaag ook 10 km gelopen in de buurt van vaassen, apeldoorn, prachtig al die herfsttinten. Helaas hadden wij niet zon tof einde zoals jullie met gepofte kastanjes en wijntje. Maar thuis wel openhaardje aan en wijntje geopend.
Prachtig taalgebruik en zal eens kijken wat voor boeken je hebt gelezen! Bedankt voor de tip. Afgelopen zaterdag de film intouchables gezien ken je die? Errug mooi nou groetjes en fijne week carina
Heerlijke zondag hebben jullie erop zitten!
Fijne nieuwe week gewenst.
Groetjes,
Marian
Lida zei…
Een perfecte zondag, lekker gewandeld en gelezen en goede muziek, zalig! Groetjes
Lida
Martine zei…
Je taart ziet er heerlijk uit. Het recept ga ik bewaren.
En bedankt voor je boekentips. Altijd fijn om weer wat nieuwe titels te weten .
Groetjes en het is hier ook koud.
Tilly zei…
Dat is een gezellige dag geweest,een om in te lijsten. groetjes
lheurebleue zei…
het is goed toeven daar op het franse platteland
(en wat een leuke. stoere namen hebben je kleinzonen!)
Janny de Roo zei…
Heel gezellig lijkt me dat.....Wij gaan wel eens klootschieten met de buurtvereniging en leggen dan ook ongemerkt de nodige kilometers af. Eindigt vaak in het dorpscafé haha....
Antje uit Urk zei…
sportief hoor, 11 km pfff, maar het lijkt me heerlijk! En wat ziet die taart er verukkelijk uit!
groetjes,
sylvia zei…
kijk, van dat soort zondagen hou ik nou ook!!

en gefeliciteerd met kleinzoon nummer twee, helaas zit je toch een beetje mis wat betreft de mooisten: ik heb de drie (!!!) allermooisten en liefsten!!!
groetjes, en geniet.......Sylvia
Willy zei…
Dat klinkt als een heerlijke wandeling en dan smaakt een kop thee met een stuk taart extra lekker.
Groetjes,