Wijn en meer

Vorig jaar met ons 25-jarig huwelijksfeestje kregen we van de kinderen een envelopje met daarin voldoende pecunia om je een keer lekker in de watten te laten leggen. Zo'n envelopje geeft ons altijd veel plezier omdat je eerst eindeloos veel leuke plekjes en ideetjes de revue laat passeren. Eindelijk wordt de knoop dan doorgehakt, reservering gemaakt en met spanning gewacht op het reisje zelf. Vorige week was het zover en zijn mijn lief en ik een paar dagen naar de Bordeaux geweest. De chambre d'hôte in Château Rousselle [klik], een wijndomein met een ontspannen onthaal en 3 gastenkamers was super. De wijnen van de gastheer waren vloeibaar geluk en de hoeveelheid zeer gastvrij. Natuurlijk kregen we een rondleiding over zijn proprieté met de nodige uitleg. Wij wisten al wel uit de Bourgogne dat er veel verschil te proeven is tussen wijnen van verschillende grondsoorten en ook hij verzekerde ons dat zijn wijn (côte de Bourg) veel lekkerder was dan de wijn aan de andere kant van de Gironde (naar de Oceaan toe). Hij durfde zelfs te beweren dat die wijn naar de zee smaakte. Nou moet ik bekennen dat ik een prachtige Pommerol of een Saint Estéphe waarschijnlijk niet onaangenaam zou hebben gevonden (als ik hem zou hebben kunnen betalen). Maar goed. Wij de volgende dag op stap, met de auto op de pont naar de overkant en de voor ons betaalbare Médocs geproefd. Ja, hij had gelijk (niet dat ze naar zee smaken hoor) de wijnen van de oostkant van de Gironde zijn vriendelijker en ronder van smaak. We zijn uiteraard ook nog even met de laarzen aan in de Oceaan gaan staan, het was op dat moment beestenweer maar dat kon de pret niet drukken. We hadden het hele strand voor ons alleen, onvoorstelbaar als je bedenkt dat hier zomers duizenden toeristen de boel opleuken.

Weer terug op ons logeeradres werden we de volgende ochtend al vroeg gewekt door veel activiteit op de cour. Er was een grote vrachtwagen gearriveerd. Deze werd voor de chai (wijnopslag) geparkeerd en "uitgepakt". Het bleek een mobiele bottelarij te zijn. Reuze praktisch natuurlijk, want het wemelt hier van de kleine wijnchâteaux en die hebben uiteraard geen middelen om zelf zulke kostbare machines aan te schaffen. Deze vrachtwagen huur je dan een aantal dagen inclusief personeel in om de wijn op fles te zetten. Chateau Rousselle moest op dat moment 40.000 flessen laten bottelen; dat kostte het bedrijf op wielen slechts 2 dagen. Leuk om mee te maken, we wisten niet van het bestaan.

O ja, even tussen door, om toch nog even in de wijn te blijven. In deze tijd van het jaar hebben alle grote en kleine supermarkten foire aux vins. Dat is ieder jaar weer een speurtocht door de folders en de winkelschappen. Je treft dan ineens ook mannen in driedelig grijs aan die onhandig en enigszins besmuikt achter een winkelwagentje in de supermarkt lopen. Maar ook gezellig dikke boertjes met hun ega's die het er eens van gaan nemen en een Grand Cru in hun karretje vleien. En dat dat al jaren achtereen een hele happening is, zou allang niet meer zo'n happening zijn geweest als de supermarkten er zelf niet wijzer van zouden worden. We hebben gelezen dat bijvoorbeeld de supermarktketen Leclerc in deze tien vloeibare dagen een kwart van hun jaaromzet in wijn draaien en dat wil zeggen  85 miljoen euro (tussen de 850.000 en 1.000.000 flessen). Ook wij hebben ons laten verleiden en hebben een hele mooie Saint-Émilion uit 2010 gekocht. Volgens de kenners kan hij liggen tot 2035. En dat is nou net mooi want onze kleine prins is geboren in 2010 en dan kan hij als hij in zijn jong volwassen leven een mijlpaal te vieren heeft zo'n mooie fles opentrekken.

Van de wijn maken we een klein uitstapje naar feestvieren. Vandaag is het namelijk dierendag. Niet dat ze dat kennen in Frankrijk maar vanmiddag gaan we bridgen bij Sophie en haar moeder (ja die van 101 jaar). Sophie heeft een 18-jarige poes Ciboulette (bieslook) genaamd en voor haar neem ik vanmiddag dan maar een cadeautje mee. Maar wat wil het feit, ik ben zo druk geweest met allerlei leuke dingen, uitjes, etentjes en luieren dat ik niet ben toegekomen aan het kopen van een heerlijk poezenhapje voor haar. Dus ben ik achter de knutseltafel gaan zitten en heb een kunstige vis gefabriceerd. Ben benieuwd of het madame vanmiddag kan behagen.

Reacties

dineke zei…
Wat zal de franse poes blij zijn met de nederlandse dierendag! En vooral de eigenares met creatief nederlands patchwork. Gelukkig gaat deze vis niet de pan in.
Groetjes, Dineke
Evelyne zei…
Ik denk dat Ciboulette er heel blij mee is en een klein tikje met het pootje moet kunnen!
Leuk stukje trouwens ook over de wijn.
Bridge ze vanmiddag!

Lieve groetjes, Evelyne
Wat een fijne en leerrijke dagen hebben jullie gehad.Een mobiele bottelarij had ik ook nog nooit van gehoord.
Zelfs een oude poes vindt het zeker een leuk speeltje en anders de bazin wel.
Fijne dag verder.
Anje
Henk zei…
Het water loopt mij door de mond terwijl ik jou "wijn verhaal" las, dus weer een argument om volgend jaar toch echt een mooi frans wijnbouw gebied te bezoeken! wellicht de Bordeaux of toch de Bourgogne???????
We hebben dit jaar even aan de Bourgogne en Beaujolais gesnoven op onze terug reis..........en dat smaakt naar meer.

En ja natuurlijk heeft Bram ook feest vandaag, net als alle andere (dagen) maar zo handig een visje in elkaar zetten ben ik niet, dus vandaag een extra boswandeling met onze vriend.
betty prins zei…
Wat een heerlijke dagen daar op het wijnchateaux, genieten hoor! Ja, en wij reden ook met diverse dozen terug vanuit Frankrijk, gekocht bij de Intermarché, tijdens de foire. Het is te verleidelijk al dat heerlijke vocht...
carina zei…
Dat was weer een leuk blogje. Ik had daar ook nog nooit van gehoord zon mobilebottelerij. Maar ja ze hebben hier ook mobiele melkmachines dus ik had het moet weten:) leuk hoor zon snoepreisje en ook de leegroof in de winkels vond ik erg leuk om te lezen, straks even aan mijn husban voorlezen! Meteen een reden om aan te geven dat ik hier ook nog wat van opsteek! Groetjes carina
Lida zei…
Mmm wat was ik graag met DP jullie achterna gewandeld en lekker overal proeven en dan de ene na de andere fles in de achterbak laten verdwijnen! Dat was dus puur genieten! Leuk speeltje voor Bieslook! Groetjes
Lida
Tilly zei…
Dat is genieten geweest op dat chateau. Inderdaad in iedere supermarkt staan de flessen netjes uitgestald. Leuk speeltje voor ciboulette. groetjes
Monica zei…
Hoi Dorothé, Wat zal dat genieten zijn geweest in de Bordeaux, in die streek zijn wij ..tig jaren op vakantie geweest, in de buurt van l'Esparre (of was het Lesparre?) Inderdaad heerlijke wijnen. Overigens hebben wij die van jullie gisteren gedronken, ook heerlijk hoor. Ontzettend leuke vis heb jij gemaakt, groetjes Monica
Willy zei…
Een heerlijk verhaal over chateau rousselle, wijn, de wilde zee, het stille strand en een erg leuke vis.
Groetjes,
Antje uit Urk zei…
Wat een leuk wijnbericht, je schreef veel wat ik nog niet wist, dus weer wat geleerd! En wat een gave vis heb je gemaakt!
groetjes,
lheurebleue zei…
een mooi begin van de volgende 25 jaar!
Anoniem zei…
gefeliciteerd met je kleinzoon,hij ziet er prachtig uit, ik lees je blog altijd met veel plezier.

knuffel voor jou en Pieter ook van Jan

liefs Ria