van grote broek naar japanse maan

Het lijkt wel een titel uit man bijt hond. Ik kan je vertellen dat ik de afgelopen maand  veel gedaan heb. Allerlei werkjes heb ik afgemaakt, eindelijk hing dit jaar het kerstquiltje op tijd en dat is nu vervangen door het quiltje met de stitchery van de bloemenvaas wat ook al maanden lag te wachten op de voltooiing. Jullie weten misschien nog wel dat ik een rokje voor mezelf heb gemaakt en dat ik daarna enthousiast begonnen ben aan een heuse lange broek. Ik vond het een leuke bezigheid en heb er veel van geleerd onder andere ook dat geduld een schone zaak is. Moeilijk was het soms maar gelukkig werd ik geholpen door YouTube. Naast mijn naaimachine lag mijn tablet (ja! ik ga mee in de vaart der volkeren) en met de filmpjes heb ik zeer correct de gulp met rits kunnen fabriceren. Trots als een pauw was ik met het resultaat. Totdat ik de broek aantrok .... de achterkant zat als gegoten maar de voorkant is wel heel groot. Ik lijk er wel een Vollendammer visserman in en dat is geen probleem als je naar carnaval gaat maar helaas, dat wordt hier niet gevierd. Niet getreurd, het patroon van een gezellig jurkje is al weer op patroonpapier overgetrokken en binnenkort zal ik een tripje naar de grote stad maken om stof te kopen. We geven de moed niet op.
Omdat ik binnenkort ook naar mijn twee prinsen in Nederland ga, heb ik voor de ene prins een vliegtuig gemaakt en voor de andere een kikker. Van het vliegtuig had ik alleen het voorbeeld van l'heure  bleue dus mijn lief heeft al zijn technisch vernuft als vliegtuigbouwer uit de kast moeten halen om mij van een passend patroon te kunnen voorzien. Gelukkig komt de kikker uit een Tilda-boekje.
Nu naar de Japanse zon. Zo'n 25 km van ons vandaan ligt het industriestadje Gueugnon. En in Gueugnon, kan je zeggen, gebeurt het. We doen er vaak boodschappen, gaan er naar de markt en zitten er op de bridgeclub. De bibliotheek van Gueugnon is erg actief en organiseeert veel leuke dingen. Deze periode staat de bieb in het teken van Japan en ik heb me met twee Franse vriendinnetjes opgegeven voor sommige van de workshops. Twee weken terug was er een Japanse sushi workshop en hebben we met een man of 15 in het plaatselijke Japanse restaurant 's ochtends allerlei lekkers staan rollen en fröbelen. Tegen twaalven druppelden onze familieleden binnen om samen met ons al het lekkers als feestelijk lunch te verorberen. Zo ook mijn lief, die de moeder van mijn vriendin  had meegenomen. Je zult denken: wat is dat nou voor onnodige informatie?. Maar we blijven zo trots op haar dat we het niet vaak genoeg kunnen vertellen. Een dame die volgende maand 102 jaar wordt en nu samen met ons in een Japans restaurant met stokjes de heerlijkste hapjes naar binnen schuift. Wie doet het haar na. Afgelopen zaterdagmiddag hadden we een workshop Japanse kalligrafie en daar heb ik onder andere de symbolen voor zon, maan en bos leren schrijven. Binnenkort nog een middagje origami en in mei nog een middag Furoshiki (dat is de kunst van het inpakken met lappen stof).
O, ja, we hebben intussen ook nog tarot leren spelen. Daar heb je een prachtig kaartspel voor nodig. Het is een beetje een kruising tussen bridge en rikken en het wordt veel gespeeld in Frankrijk. Tarot tijdens winterse middagen met een glaasje champagne en iets lekkers .........ja, het blijft hier nog steeds als God in Frankrijk. Het is maandag, de bakkers zijn gesloten en mijn lief bakt brood.

Reacties

wilma oud zei…
Oh Dorothe, wat een heerlijke gezellige lange blog. Ik zie het helemaal voor me. Wat genieten zeg, alleen jammer van die broek. Ik naaide vroeger ook precies volgens patroon (en niet volgens de maten van mijn lichaam) en het paste ook nooit. Daardoor heb ik nog een haat-liefde verhouding met mijn naaimachine. Nog een fijne dag wenst je Wilma
Evelyne zei…
O jeetje , hadden we moeten weten want wij zijn dol op Sushi.
Hans maakt het wel eens, maar kent maar één variatie.
Wat leuk dat ze dat allemaal organiseren in Gueugnon.
Lekker dichtbij ook.
Wat geweldig de moeder van je vriendin, heerlijk dat ze dat allemaal nog meedoet!

Ik vind het knap dat je de moed niet opgeeft en gewoon weer aan een jurkje begint.
Helaas heb ik van kaarten geen kaas gegeten, dus slijt ik de middagen met quilten en borduren.
Oh straks roept de tuin weer!

We moeten inderdaad eens afspreken.
Lieve groetjes, Evelyne

carina zei…
Wat een zalig verhaal weer. Ja zeker als koningen daar in frankrijk, zeker zeer bijzonder om op je 102 nog even mee te gaan om te genieten van een sushi! Oh en met dat kleding maken herken ik mezelf.... Alleen na weer zon flop kost het m ij moeite om het weer op te pakken. Nou bonjour carina
Tilly zei…
Wat leuk dat er zoveel te beleven is in het plaatsje dichtbij.
Succes met het naaiwerk, je weet de aanhouder wint. groetjes
Monica zei…
Gezellige dingen op de Japanse toer doen jullie. Gaan jullie daar binnenkort niet eens naar toe? (Japan bedoel ik?) Als alles loopt zoals gepland zitten wij morgen weer een beetje dichter bij jullie :-). Ligt er nog steeds sneeuw?
betty prins zei…
Wat een gezellige verhalen uit dat 'verre' Frankrijk/Japan!
Leuk dat je zo bezig bent met eigen kleding maken, ja soms met vallen en opstaan, maar al doende leert men!
En hoeveel sneeuw ligt er bij jullie?
La Maison zei…
Het is erg gezellig daar bij jou. En die dame, 102 jaar oud, geweldig dat ze nog zin heeft in leuke uitjes.
Je hebt daar echt je plek gevonden Dorothé.
Nog een maand of twee en wij gaan ook weer die kant op

Lieve groet
Hermine
Wat een gezellig berichtje.het staat bol van de activiteit.ben zelf ook en broek aan het maken en neem altijd een Burda patroon. Die passen me prime terwijl de Knippatronen bij mij slecht zitten. Gewoon uitproberen.
Fantastisch die oude dame. Wat een zegen om op die manier oud te mogen worden.
Anje
Willy zei…
Kleding maken is niet mijn ding, de naaimachine heb ik al niet te vriend, wel handig trouwens met youtube als hulp. Leuke Japanse berichtjes van jouw hand. Geweldig die mevrouw van 102 en sushi.
Fijne februarimaand.
dineke zei…
Leuk berhaal weer. Jammer geen foto van je stitch-quilt met bloemenmand, die vind ik zo mooi geworden!! Gr Dineke.
Anoniem zei…
Good day! I could have sworn I've been to this blog before but after reading through some of the post I realized it's new to me.
Anyways, I'm definitely happy I found it and I'll be bookmarking and checking back often!Look into my blog post - where to buy dryer sheets
Dag
Het is twee jaar geleden dat ik je blog volgde onder de naam parelsinhetparadijs. Omdat ik niet meer in dit blog kon komen ben ik een nieuw gestart. Je bent van harte welkom. Ik schrijf nog steeds over Frankrijk en ik lees graag ook jouw berichten weer. Groeten van Lilian
Wat een heerlijk verhaal, krijg ook gelijk weer zin om naar jullie toe te komen. ha ha. Tot gauw.
Thea zei…
Heerlijk dat je er weer was!!!

Helaas staat bij mij de woordverificatie weer aan, gisteravond even eraf gehaald en vanmorgen meteen weer spam! Gggrrrrr...zou je ze niet!!

Niet leuk, maar ja.....

Gek he, dit jaar kan ik niks in mijn moestuintje en het kasje gaat afgebroken worden. En verplaatst,omdat er geen zon meer in komt. En toch heb ik het gevoel,dat ik best wat te vertellen heb op mijn Moestuin blog!!! En dat terwijl ik vorig jaar gewoon alles vol had staan, ik vond dat ik niks leuks wist, alles al eens had laten zien!! Raar he!! Ik ga wel het een en ander in potten zetten.Dus iets lekkers uit de tuin,ja dat hoop ik wel!!

Fijn weekend verder!!

Groetjes Thea ♥
Anoniem zei…
Je bent toch niet verdwaald in de "grote stad" bij het kopen van een lapje stof voor je te naaien jurkje?
Is het gelukt?
En hoe gaat het verder met je?
Groetjes Mia.
Balsemien zei…
Hoi Dorothé, veel te lang niet hier wezen neuzen en nu je leuke verhaal gelezen over Japan en je naai-avonturen. Maar dan zie ik dat er februari boven staat en het is nu mei... Hopelijk gaat alles goed met jullie!
Hartelijke groet, Mienke
Herman zei…
Ze Dorethé, je blijft toch niet steken in een winterslaap?