Moestuinmysterie


Iedere ochtend, weer of geen weer, maken we ons eerste rondje tuininspectie van de dag. Want je kunt niet weten of er 's nachts niet zomaar de mooiste tomaat, roos, zonnenbloem of kruid is ontloken. Vorig jaar tijndens zo'n ochtendinspectierondje ontdekten we zomaar een gat in de moestuin. We hebben er met een stokje een beetje in geroerd en het bleek een gang van een centimeter of 40 lang te zijn. Na een paar dagen hebben we het dicht gegooid. Wat schetst onze verbazing .... enkele dagen later was het er weer en dit ritueel heeft zich nog een paar maal herhaald. 
Nu zijn we een jaar verder en wil het geval dat we weer dat zelfde gatengraafmonster in de tuin hebben op precies dezelfde plek. Met dit verschil dat het monster zelfs één keer op een nacht zélf het gat heeft dicht gegooid. We hebben ons suf gepiekerd en nog suffer gespeurd naar sporen, helaas geen enkel spoor. Het is niet zo dat het monster zich verlekkerd aan de speciale plantenwortels, want vorig jaar was hier het dahlia/dille veldje en dit jaar zijn we er begonnen met klein zaaigoed. Het is zeker geen konijn want de vorige week gepoote boerenkoolplantjes staan er nog en er is geen keutel te bekennen.
Weet iemand wat voor gatengraafdier dit zou kunnen zijn?


Reacties

Chris zei…
Dat is een raadsel! 's Nachts misschien een keer de wacht houden?
mieke zei…
Vermoedelijk een hamsterwoning.
Manlief is even gaan zoeken in een zoogdieren boek.( veldgids voor de natuurliefhebber isbn 9064071355 )
Quote : "de nestkamer ligt plm n halve meter diep.Gangen leiden naar alle kanten, naar de provisiekamer , de latrine en naar buiten.Na 4 weken verlaten de jonge hamsters het nest."

Er zijn dus geen keutels te zien, omdat ze in de woning het toilet gebruiken.
grtjs Mieke
Tilly zei…
Zou het geen mol kunnen zijn! Succes met het uitzoeken. groetjes Tilly
La Maison zei…
Een woelmuis met zijn nieuwe graafmachine?
Groetjes
Hermine
Monica zei…
Hoi Dorothé, ik lees nu pas dit blogje. Bij ons zeggen de bruen dat dit wel eens een boommarter kan zij, die zie je bij ons regelmatig. Maar of dit waar is????