Nogmaals New york

Alweer een week terug en ik loop nog steeds in de wolken. Laat ik bij het begin beginnen. Vrijdag 16 oktober, 5 uur: wekker-, douche-, ontbijt- en instapgeluiden. Op weg naar de vroege TGV, de enige trein die rechtstreeks naar Paris CDG rijdt. Op het station nog veel laatste raadgevingen als "zul je voorzichtig zijn, niet te veel geld uitgeven en iedereen de groeten doen"? Op bijna al de vragen heb ik positief geantwoord voordat ik alleen de trein instapte en werd uitgezwaait door mijn lief. Voor het eerst naar de US! Als kind maakte ik mijn klasgenootjes wijs dat ik in New York was geboren; zoveel aantrekkingskracht heeft die stad altijd al op me gehad. Toen mijn vliegtuig om één uur 's middags landde op JFK heb ik daar een rustig plekje gezocht om te wachten op het vliegtuig uit Amsterdam, dat 40 minuten later zou landen. Daar kwam mijn schoonzusje uitgestommeld. Voor haar is NY gesneden koek (haar zoon, mijn neefje) bewoont in Manhattan een prachtig appartement  waar we samen een dikke week gaan logeren om dagenlang door de big apple heen te knagen. 


Alles om ons heen is groot, hoog, lawaaierig en interessant. Op iedere hoek van de straat is er wel een eetgelegenheid waar de heerlijke geuren je al van verre tegemoed zweven. En de mensen zijn super vriendelijk.

Zaterdag hebben we onder andere de High Line gelopen. Dat is een oud bovengronds metrotraject wat door landschapsontwerper Piet Oudolf tot park is omgetoverd. Geweldig om in te vertoeven, jong en oud loopt, zit tevreden of musiceert hier tussen de wuivende grassen en de voor hem zo karakteristieke Rudbeckia planten. Gelunched in Chelsea Market waar je eettentjes uit alle windstreken onder een dak vindt.


Zondag hebben we samen met neef Storm King art center, zo'n 100 km in de lagere Hudson vallei, bezocht. Het is een van 's werelds grootste landschapsparken  waar meer dan 100 kunstwerken staan opgesteld. We konden het niet beter treffen met het jaargetijde, Indian Summer en strak blauwe luchten. 


's Middags hebben we in Stone Barns de boerderij Blue Hill 'geproefd'. Het restaurant waar chef Dan Barber de pollepel zwaait. En niet alleen de pollepel, hij heeft een geheel eigen visie op voedsel. Zijn motto is dat als je de natuur goed behandelt, je er geweldig eten voor terug krijgt. Alles wordt op het bedrijf zelf verbouwd en gefokt. Van peterselie tot rund. Nee, we hebben er niet gegeten, daar waren we niet rijk genoeg voor. Maar we hebben wel een wandeling gemaakt over zijn landerijen waar uitleg werd gegeven over alles wat er groeit en/of beweegt. 


Maandag hebben we Ground Zero bezocht, zeer indrukwekkend en voor mij een belangrijkere New York spot dan bijvoorbeeld Ellis Island waar de immigranten eind 19e eeuw de eerste schreden in hun nieuwe leven gezet hebben. Ground Zero bestaat uit twee grote zwarte marmeren bassins met op de randen de namen van alle slachtoffers. Sober, groots en om kippenvel van te krijgen.


's Middags hebben we de Brooklin Bridge bedwongen en door Brooklin gezworven. Een opkomende wijk met veel jonge mensen, startende bedrijfjes en leuke winkeltjes. Helaas was het breiwinkeltje waar we naar op zoek waren dicht, dat gaven ze ons op een originele manier te kennen. 


Dinsdag hebben we onze voeten moe gelopen in de Italiaane- en Chinese wijk. 's Avonds hebben we niets anders kunnen doen dan lui op de bank voor de buis te liggen met allemaal lekkere dingen uit de hipster supermarkt. 


Het wordt ondertussen best een lang verslag dus de rest houden jullie nog van me tegoed. 

Reacties

Annelies zei…
Wat leuk en wat hebben jullie veel gedaan !
dineke zei…
Heerlijk verslag weer om te lezen en te denken: misschien toch een keer? Heb eigenlijk nooit verlangen gehad naar NY ofzo maar dit maakt toch wel nieuwsgierig.Kijk al uit naar het volgende deel van je verslag!
Ineke zei…
Oh, wat heerlijk, zo even er tussen uit!!! Lekker genieten!
Liefs en groetjes, Ineke
mieke zei…
Leuk verslag.Een aantal activiteiten zijn herkenbaar.
Jouw neef woont royaal, zo te zien en te horen.
Een brutale vraag...verhuurt hij toevallig een kamer ? Soms ? Af en toe ?
Onze zoon woont ,met zijn vrouw en stiefdochter, Heeeeeeeeeel klein in Brooklyn.
Iets huren voor een vakantie is best kostbaar. Hebben we 2 jaar geleden gedaan.
grtjs Mieke